Atığa Yer Talebi
Üstünel Mermer İşletmecisi Nurettin Fındık, şehirde mermer atıklarını atacak yerin bulunmadığından yakınarak, “Mermer atıkları bizim büyük problemlerimizden. Büyükşehir’in bize yer göstermesini istiyoruz” dedi.

Karşıyaka’daki Üstünel Mermer’in işletmecisi Nurettin Fındık, mezar sezonunun açılması ve yeni sezonda esnafların beklentileri ile ilgili gazetemize bilgi verdi. Geçtiğimiz 18 Mart itibari ile sezonun açıldığını kaydeden Nurettin Fındık, mezar maliyetlerinin artmasına rağmen fiyatların aynı kaldığını söyledi.
MALZEME FİYATLARI ARTTI MEZAR FİYATLARI AYNI KALDI
Mermer yapımında kullanılan taşın ve çimentonun son yıllarda fiyatının katlanarak arttığını ifade eden Nurettin Fındık, “Taş fiyatlarında artış var; fakat biz bunu mezar fiyatlarına yansıtamadık. 4 yıl önce taşın metrekaresi 50 lirayken bugün 200-250 liralara çıktı. Çimento 9 liradan 15 liraya çıktı. Fakat aynı artış mezar fiyatlarında olmadı. Açıkçası bu iş çok öyle zengin olunacak, büyük paralar kazanılacak bir iş değil. Bu işte maneviyat da söz konusu. Biz de başka iş yapamadığımız için bu işi yapıyoruz” dedi.
KARŞIYAKA DOLDU ÇÖZÜM MÜKERRER DEFİN
Karşıyaka Mezarlığı’nın doluluk oranın yüzde 95 seviyelerinde olduğunu kaydeden Fındık, vatandaşın mükerrer define yönlendirildiğini belirtti. Karşıyaka Mezarlığındaki bazı sıkıntıları da aktaran Fındık, “Mezarlıkta şu an sular akmıyor. Sanırım mezarlığın deposu yetmiyor gibi. Genelde kendimiz götürüyoruz. Mezar sahipleri de mağdur oluyor. Zaten Karşıyaka’nın doluluk oranı şu an yüzde 95’lerde. Bu dolulukla en fazla 2 yıl daha defin işlemi gerçekleşir diye düşünüyorum. Şu an uygulanan çözüm mükerrer defin işlemi. Vatandaşın 10-20 yıl önce bir yakını vefat etmişse aynı aileden bir kişi daha gömülmek istediğinde aynı mezar kullanılıyor. Buna Diyanet de Mezarlık İşleri Müdürlüğü de izin veriyor” diye konuştu.
ATIKLARI DÖKECEK YER BULAMIYORUZ
Mezar yapımında çok fazla mermer atığı çıktığını da söyleyen Fındık, bu atıkları götürecek yer bırakamadıklarını ifade ederek, “Mermerden sonra çıkan kırıntılar bizim büyük problemlerimizden. Bunları dökecek yerimiz yok. Daha önce Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar Bey, sağolsun bizler için temizletti, Yuva esnafının yollarını yaptırdı. Tonlarca atık çıkıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi bize bir yer gösterse biz oraya döksek. Bu atıklar elimizde kalıyor. Çevre kirliliğini biz de istemiyoruz. Hoş bir durum değil” şeklinde konuştu.
ÖZHASEKİ’NİN SÖZÜ MEMNUN ETTİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ödedikleri 100 lira ruhsat masrafının düşmesi konusunda Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin kendilerine verdiği olumlu cevaptan memnun olduklarını belirten Fındık, şunları söyledi: “Mermerci esnafı olarak her mezar yaparken 100 lira belediyeye ruhsat masrafı veriyoruz. Yapılan bir işlemde yok sadece bir makbuz kesiliyor bırakılıyor. Her işlemde alınan bu 100 lira ücret açıkçası mermerci esnafını yıpratıyor. Geçtiğimiz günlerde buraya Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki geldi. Ona da yaşadığımız bu sıkıntı hakkında bilgi verdik. Sağolsun dinledi. Göreve geldiklerinde inşallah bu fiyatı düşürebilecekleri kadar düşüreceğinin sözünü verdi. Bu sözden memnun olduk.”
Kaynak : Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Esnafa Ruhsat ve Mermer İşleme Kolaylığı Sağlanacak

HABER VE FOTOĞRAFLAR / NAZ AKMAN (ANKARA) – Ankara Taşçı, Mezarcı Ustaları Sanatkarları Esnaf Odası’na adaylığını koyan Nurettin Fındık, seçileceği takdirde 18 projeyi hayata geçireceğini açıkladı. Esnaf ve mermercilik sektörünün sıkıntıları için kalıcı çözümler sunduğunu söyleyen Fındık, projeler hakkında bilgi verdi.
1972 yılından bu yana Karşıyaka Mezarlığı’nda mezar yapımı ve mermercilik hizmetleri veren Üstünel Mermercilikte baba mesleğini devam ettiren Nurettin Fındık, Ankara Taşçı, Mezarcı Ustaları Sanatkarları Esnaf Odası adayı. Mart ayında yapılacak olan oda başkanlığı seçimi için projelerini ve mermercilik sektörünün sıkıntılarını anlatan Fındık, esnaf odaklı çalışmalar yürüteceğini söyledi.
Afyonkarahisar, Denizli ve Marmara Adası’ndan mermer alarak, özellikle mezarcılık yapımında ustalaştıklarını söyleyen Fındık, Karşıyaka Mezarlığı’na yönelik hizmet vereceklerini açıkladı. Fındık, mesleğe ilişkin şöyle konuştu:
“İşletmeciliğini yaptığım Üstünel Mermer ve Granit dükkanında yaklaşık 40 yıldır baba mesleğini sürdürüyorum. 15 kişilik bir ekiple Türkiye’nin pek çok yerine farklı hizmetler veriyoruz. Birçok alanda olduğu gibi mermercilikte de artık çırak yetiştiremiyoruz. İki oğluma mesleği öğrettim ancak onlardan sonra bu işe devam eden olur mu bilemiyorum. Mermercilik işi oldukça zor bir meslek. Yaz kış suyun içinde ağır taşları kaldırıp, indiriyoruz. Her gün Karşıyaka Mezarlığı’nda 25,30 defin işlemi yapılıyor. Bu işleri yapabilmek için hem bedensel hem de ruhsal olarak bir yeterliliğe sahip olmak gerekiyor. Mezar yapımında fiyatlar 2 binden başlayarak 10 bine kadar çıkıyor. İnsan sevdiklerini kaybettikten sonra da onları daha iyi korumak veya daha iyi bakmak istiyor. Bu nedenle değişik mimarilerle mezarlar tasarlıyorlar ve bunu uygulamamamızı istiyorlar. Bizim için en önemli kriter sağlam ve kalıcı bir mezar yapabilmek. Ocak ayından Mart ayına kadar hava koşullarından dolayı mezar yapmıyoruz.”
Türkiye’nin dünyadaki mermer rezervinin yarısını yapabilecek potansiyelde olduğunu ancak mermer işleme konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını aktaran Fındık, “Ülke olarak dünyadaki mermer rezervinin %42’sini yapabilecek durumdayız. Ancak mermer işleme konusunda işletmelere kolaylık tanınmadığı için yapamıyoruz. Ocakları açıp işletirken veya hafriyatı çıkarırken birçok masrafımız oluyor. Bu prosedürler için harcama yapınca mermeri işleyecek paramız kalmıyor. Bu nedenle ciddi anlamda yatırım yapmak gerekiyor” dedi.
Ankara Taşçı, Mezarcı Ustaları Sanatkarları Esnaf Odası Yönetim Kurulu üyeliği görevini de üstlenen Fındık, esnafın sıkıntılarını belirleyerek, kalıcı çözümler sunacak bir takım projelere imza atacağını söyledi. Fındık projeler hakkında şöyle konuştu:
“Geçmişten bu yana pek çok sivil toplum kuruluşunda yönetici olarak görev aldım. Mermercilik konusunda da tecrübe sahibiyim. Tüm bu birikimlerimi Mart ayında yapılacak olan oda başkanlığı seçiminde, seçileceğim taktirde hayata geçireceğim.
Odaya ait hizmet binası sözü
Öncelikli olarak, kuruluşundan bu yana odamızın bir hizmet binası, yani bir adresi yok. Daha kurumsal bir yapıya bürünmek için en azından esnafımızın her hangi bir sıkıntısında gelip kapımızı çalabilmesi için odanın idare binasına yönelik sözleşme imzaladık. Seçildikten sonra bir hafta içinde gerekli çalışmaları başlatacağım.
Mezar fiyatlarında yeni düzenlemeler yapılacak
Mesleğimizin en büyük sıkıntısı fiyat belirsizliği. Göreve gelirsem fiyat düzenlemelerine ilişkin çalışmalar yapacağım. Esnaflar arasında uygulanan fiyat tarifeleri çok farklı. Herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Bu da piyasada sıkıntılar yaratıyor. Esnafları toplayıp herhangi bir sorunu görüşebileceğimiz bir mekanizma yok. Ben bunu da sağlayacağım. Esnaf arasında dayanışmanın artması için bunları yapmamız gerekiyor.
Mermer satın alırken her gidişimizde farklı fiyatlarla satış yapılıyor. Fiyatları fabrikacı belirliyor. Bu konuya da bir açıklık getirmemiz gerekiyor. Fiyatlar üreticinin ya da alıcının kafasına göre belirlenmemeli. Belirli bir tarife veya zam oranıyla belirli aralıklarla düzenlenmeli.
Esnafımızın bir diğer sıkıntısı ise ruhsat. Bir mezar yaparken Büyükşehir Belediyesine 100 TL para ödüyoruz. Bu miktar çok fazla. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile görüşerek bu oranları hafifletmeliyiz.
Üyelerimize Ahilik geleneğinde olduğu gibi maddi ve manevi destek sağlamalıyız. Devlet teşvikleri konusunda esnafımızı bilgilendirmeliyiz.”
Kaynak : 24saatgazetesi.com